Aleksanterinkatu, Lahti

Aleksanterinkatu on Lahden pääkatu, jonka ilmeen käsittely on tarinaperusteinen konsepti. Siinä yhdistyvät yleismaailmalliset ja ajankohtaiset teemat, mutta erityisesti moderni Lahden kaupunki. ”Maailmojen kadun” pintarakenne on osittain nykyisistä kiveyksistä muodostettu. Kivet kierrätetään ja yhdistellään uudelleen ja uusille paikoille sekä täydennetään uudella materiaalilla.

Kivien vaihtoa on ajateltu tehtäväksi Lahden ystävyyskaupunkien kanssa. Lahti kertoo ”Aleksilla” omaa tarinaansa mm. WDC2012 kilpailuista, urheiluhistoriasta ja historiasta ylipäätään. Kutsuva, raikas ja tunnelmallinen katu on oiva paikka historian esittelyyn. Kivien vaihto on osa tätä ja samalla mielenkiintoista kulttuurin vaihtoa, jolla kaupunki saa erinomaista matkailumarkkinointia ja positiivista julkisuutta.

Toiminnallisesti katu noudattaa jo aikaisemmin laadittua yleissuunnitelmaa lukuun ottamatta laajoja suojatiealueiden laajentumia, joita on käsitelty ’shared space’ alueina läpi koko Aleksin. Juuri tämä on toiminnallisesti perusteltua, jotta ihmiset voivat ylittää kadun mahdollisimman turvallisesti ja rennosti luontevilla diagonaalisuunnilla.

Kadunkalusteita, kuten istumapaikkoja ja polkupyörätelineitä on mahdollisimman runsaasti. Kalusteiden ja varusteiden rytmi ja asennussuunta on kadun suuntainen, mutta paikoin suuremmat kalusteet ja Aleksiboksit rikkovat laajaa katutilaa poikittaissuuntaisesti ja vaikuttavat osaltaan toiminnalliseen osastointiin ja tilakäsitykseen.