Espoon sairaala

Tontinluovutuskilpailun ehdotuksessa Espoon sairaala sijoittuu maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävälle paikalle. Uudisrakennuksen koordinaatisto tarttuu olemassa olevien rakennusten ja liikenneverkkojen suuntiin asettuen suurmaisemassa luontevaksi osaksi Jorvin sairaalan kampusta. Dominanttina alueella säilyvät Jorvin vanhan osan tornit, mutta Turuntien risteyksen suuntaan uudisrakennus muodostaa sairaala-alueen näkyvimmän osan. Taloa havainnoidaan enimmäkseen ohikulkevilta teiltä.

Uusi sairaalarakennus aukeaa arvokkaan kulttuurihistoriallisen maiseman suuntaan. Suurimmasta osasta sairaalan tiloista ja huoneista on näkymät maaseutumaiseen ympäristöön. Sairaalan sakaramainen luonne liittää sen ilmavasti avoimeen maisemaan, joka ikään kuin työntyy sisäpihojen ja sakaroiden välien kautta sairaalan keskelle. Rakennuksen muoto antaa maisemalle tilaa hengittää ja rakennus kunnioittaa pienipiirteistä kulttuuriympäristöä.

  • tilaaja: Lemminkäinen Oy
  • suunnitteluvuosi: 2013
  • arkkitehti: arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy, arkkitehtitoimisto J&K
  • sijainti: Espoo