”PAROUSIA”, Iisalmi

Uusi loma-asunto on rakennettu puretun talon paikalle ja tilaajan toiveesta paikalla ollut rakennettu puutarha palautettiin takaisin luonnoksi. Suunnittelun lähtökohdaksi otettiin luonto, mutta rikastettuna versiona: paikalle rakennettiin luonnonmaisema, jossa on kuitenkin erikoisia rakennettuja elementtejä ja muistumia myös paikalla sijainneesta puutarhasta.

Paikalle istutettavan mäntyvaltaisen metsän ja kuntan lisäksi maiseman monimuotoisuutta lisäävät järveen laskeva kosteikkolaakso, kallioita jatkavat luonnonkivipengermuurit, sekä rakennetut ”pirunpellot”. Olevat suuret puut säästettiin. Metsämaisemaa täydentävät niityt, rantojen lehtipuut ja ”haapatemppeli”. Alueelle istutettiin ainoastaan kotimaisia luonnonkasveja.

Materiaalit ovat luonnonmateriaaleja, puuta ja luonnonkiveä, mutta muotokieli on moderni. Kulkureitit ovat polveilevia sorapolkuja ja pitkospuita. Pihaa täydentävät käsittelemättömät yksinkertaiset puukalusteet, ja perinteinen pisteaita. Valaistuksella korostetaan kallioseinämää sekä suuria rantamäntyjä. Materiaalia vanhasta puutarhasta kierrätettiin: pollarivalaisimet kunnostettiin ja vanhan altaan reunakivistä rakennettiin sammalpuutarha.