The Lost Shtetl, ŠEDUVA, Liettua

The Lost Shtetl museo sijaitsee Šeduvassa, Liettuan maaseudulla. Šeduvassa asui toiseen maailmaansotaan saakka 664 juutalaista. Elo- ja kesäkuun välisenä aikana 1941 koko Šeduvan juutalaispopulaatio teloitettiin ja haudattiin massahautoihin kaupungin laitamille. Museo toimii samanaikaisesti muistomerkkinä.

Maisema on kutsuva, avoin ja kumpuileva. Rakennus on hohtava maamerkki tässä maatalouden muokkaamassa maisemassa. Museo rakennetaan kaupungin ulkopuolelle jo kunnostetun juutalaisen hautausmaan viereen. Tontilla on merkittäviä olevia säilytettäviä puita ja vanha hedelmätarha. Pääteemoina maisemoinnille on: olevan maatalousvaltaisen maiseman säilyttäminen, korostaa olevia puita ja puistoaluetta sekä siirtää hedelmätarha. Nämä kaikki elementit esiintyvät jo ympäröivässä maisemassa, mutta näitä korostetaan entisestään. Tämän lisäksi maisemakonseptin osana on opasteiden parantaminen.

Työ tehdään tiiviissä yhteistyössä Lahdelma Mahlamäki ja Studija 2a arkkitehtien kanssa. Rakentaminen aloitettiin keväällä 2018.