Parousia

Venakkoniemi oli metsäinen niemi Poroveden rannalla Iisalmen uljaassa järvi- ja harjumaisemassa aina 1980-luvulle saakka, jolloin paikalle rakennettiin espanjalaistyylinen huvila puutarhoineen.  Vuonna 2017 uusi moderni puurakenteinen loma-asunto rakennettiin puretun huvilan tilalle ja puutarha palautettiin takaisin metsäksi osaksi alueen luonnollista maisemaa. Suunnittelun lähtökohtana on ollut oleva luonto, jota on rikastettu rakennetuilla elementeillä kuten kivimuureilla, pitkospuilla ja rakkakivikoilla sekä muistumilla paikalla sijanneesta puutarhasta. Pihan kalusteet ja varusteet on toteutettu paikallisesta männystä, maanpeitteen kuntta on lähialueelta samoin kivet ja sorat, mäntyjen taimet ovat paikalliselta taimistolta.

Venakkoniemi, Iisalmi

Suunnitteluvuosi 2014–2016

Paikalle istutettavan mäntyvaltaisen metsän ja kuntan lisäksi maiseman monimuotoisuutta tuovat järveen laskeva hulevesilaakso, kallioita jatkavat luonnonkivipengermuurit sekä rakennetut ”pirunpellot”, kivimuodostelmat, metsämaisemaa täydentävät niityt, rantojen lehtipuut ja haapatemppeli. Alueelle on istutettu ainoastaan kotimaisia luonnonkasveja.

Kulkureitit ovat polveilevia sorapolkuja ja pitkospuita. Suuret puut säästettiin ja materiaalia kierrätettiin: vanhat pollarivalaisimet kunnostettiin ja vanhan altaan reunakivistä rakennettiin sammalpuutarha. Pihaa täydentävät käsittelemättömät yksinkertaiset puukalusteet sekä perinteinen pisteaita. Valaistuksella korostetaan kallioseinämää sekä suuria rantamäntyjä.

Kohde

Parousia

Yksityispiha

Sijainti

Venakkoniemi, Iisalmi

Suunnitteluvuosi

2014–2016

Pinta-ala

1,6 ha