Turun toreilla, Turun Kauppatorin suunnittelukilpailu
Nimimerkki ”Turun toreilla” kertoo ehdotuksen kantavan idean: torilla on samaan aikaan monta toria päällekkäin, esimerkiksi ajallisesti menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus. Toiminnot lomittuvat torilla samoin: eri kokoiset tapahtumat, torimyynti, oleskelu ja leikki. Myös visuaalinen ilme vaihtelee tilanteen ja ajan mukaan, tämän mahdollistavat mm. siirrettävät rakennelmat, muunneltava valaistus ja vuodenaikojen huomioiminen.
Suunnitelman kantavana ideana on historian tuominen torille modernilla tavalla. Torin sommittelun lähtökohdaksi otetaan paikalta tehdyt arkeologiset havainnot. Torin kiveyskuviot sekä rakennelmat tuovat näkyviin paikalla ennen Engelin kaavaa 1600-luvulla sijainneen kaupunkirakenteen. Rakennelmat kuten vesiaiheet ja esiintymislavat sekä torikojut sijoittuvat kadonneiden talojen paikalle. Kirkon edustalla oleva ”ylätori”, Yliopistonkadun alue, erotetaan suuresta kauppatorista matalalla portaikolla ja istuskelutasoilla.
Kirkon molemmille puolille Yliopistonkadulle istutetaan selkeät ryhmät leikattuja lehmuksia, jotka kehystävät kirkkoa ja muodostavat koillisesta ja kaakosta saavuttaessa selkeän merkin torista. Kirkon edessä on avoin tila, joka sopii sellaisenaan tai täydennettynä siirrettävällä esiintymislavalla suurten tapahtumien esitysten järjestämiseen.
Torin luoteiskulman vielä arkeologisesti tutkimatonta korttelin aluetta, jota voidaan kaivauksilla selvittää pidemmänkin ajan. Yleisökaivaukset voisi olla yksi torin tapahtumista, jolloin alue toimii kiinnostavana nähtävyytenä tutkimusten ajan. Alue aidataan siten, että alue on viehättävän näköinen ja kaivauksia pääsee seuraamaan aidalta ja/tai silloilta. Tutkimusten päätteeksi alueelle suunnitellaan lopullinen kiveyskuvio arkeologisten löydösten pohjalta.
Kohde
Turun Kauppatorin suunnittelukilpailu
Sijainti
Turku
Suunnitteluvuosi
2020
Pinta-ala
1,3 ha
Tilaaja
Turun kaupunki