Vaasan Kauppatorin suunnittelukilpailu

Suunnitelman visiona on edistää Vaasan elinvoimaisuutta lisäämällä torialueen toiminnallisuutta. Kun ihmiset saapuvat viettämään aikaa torille, he myös käyttävät torin ja kävelykadun ympäristössä sijaitsevia palveluita. Viihtyisä ja toiminnallinen ympäristö lisää kaupunkitilassa vietettyä aikaa.

Toimintojen monipuolisuus ja esteettömyyden lisääminen mahdollistavat monipuolisemmin torialueesta nauttimisen kaikenikäisille ja eritavoin kaupunkitilassa liikkuville. Ympärivuorokautisuudella ja ympärivuotisuudella pyritään tuomaan alueelle toimintoja sekä ihmisiä myös perinteisten tori- ja ulkotapahtuma-aikojen ulkopuolella.

Vaasa

Suunnitteluvuosi 2022

Suunnitelmassa torille on luotu uudet oleskelu- ja toiminta-alueet siirtämällä torin sisempiä puurivejä hieman keskemmälle, jolloin aiemmin pysäköintialueena toimineet puiden alustat on saatu parempaan käyttöön. Puiden lomaan on luotu pieniä toiminnallisia aukioita, jotka mahdollistavat leikin, kuntoilun ja oleskelun. Pienellä muutoksella saadaan suuri vaikutus puurivien alustojen käytettävyyteen, mutta samalla säilytetään torin avoimuus ja historiallisten puurivien visuaalinen vaikutus ympäristöönsä. Suuren ja avaran torin laidoilla sijaitsevat pienemmät toiminnalliset tilat luovat alueelle rytmiä ja vaihtelevuutta.

 

Hovioikeudenpuistikon puukujanteen keskiosa avataan jälleen kulkureitiksi siirtämällä itäpään puiden alle sijoitetut pyörätelineet puistikon laidoille. Hovioikeudenpuistikon keskiosaan tuodaan eri korkuisia graniittipaaseja, jotka toimivat skeittauskalusteina.

Kohde

Vaasan Kauppatorin suunnittelukilpailu

Sijainti

Vaasa

Suunnitteluvuosi

2022

Pinta-ala

3,4 ha

Tilaaja

Vaasan kaupunki